Македонски (Macedonian)Shqip (Albanian)English (United Kingdom)

sida

Sovetuv SZR

Sovetuv SZR

MZZ
FZOM
DZS
szo
ijz
LOGO LKM

Посетеност


Денешни посети:47
Посети (овој месец):2615
Посети (оваа година):28689
Посети (вкупно):119381

Повратни информации

Почитувани,

Многу ќе ни помогнете во намерата да бидеме подобри и поефикасни во нашето работење доколку Вашите коментари, сугестии и приговори ги напишете во обрасците подолу (Приговор и Анкетен лист) и истите испратете ги на следнава Е-Mail Адреса: info@cph.mk

word-icon-256x256word-icon-256x256

Известување

word-icon-256x256

evr akc plan

Европски акциски план за ментално здравје 2013-2020 година

 

Менталните нарушувања се едни од најголемите јавно-здравствени предизвици во Eвропскиот регион на СЗО, кои секоја година влијаат врз 25% од населението. Во сите земји менталните здравствени проблеми се многу пораспространети меѓу оние кои се најсиромашни. Затоа и Европскиот регион на СЗО се соочува со различни потреби поврзани со (1) менталната благосостојба на населението и со (2) обезбедувањето и квалитетот на здравствената заштита за лицата со проблеми во менталното здравје.

Повеќе...

 

4-ти февруари, Светски ден за борба против ракот

 4 fevr 1 

Ние можеме. Јас можам.

Светскиот ден против ракот ги обединува сите во светот во борбата против ракот.

Целта е секоја година да се спасат милиони смртни случаи што можат да се превенираат со подигање на свеста и со едукација на населението во врска со болеста, инсистирајќи на учество од страна на владите и поединците ширум светот.

Повеќе...

 

stareenje1

За здраво стареење е потребен пристап насочен кон начинот на живеење

Првиот „Светски извештај за стареењето и здравјето“ („World report on ageing and health“) повикува на итна, сеопфатна јавно-здравствена акција за внимание кон населението кое старее. Извештајот ги резимира современите докази и сознанија, ги исправа општо прифатените погрешни сфаќања и претпоставки и исцртува рамка за постапување за да го потпомогне здравото стареење ширум светот.

Повеќе...

 

poz emocii

Позитивните емоции и вашето здравје

За повесел изглед

Да се биде отворен кон позитивни промени е клуч за емоционалното здравје 

 

Дали сте наклонети да гледате на светлата страна или гледате иднина исполнета со темница, небо со бура? Сé повеќе истаржувања покажуваат дека позитивниот изглед може да му користи на нашето физичко здравје.Научници финансирани од NIH (NationalInstitutesofHealthработат за да ја разберат подобро врската помеѓу нашиот став и нашето тело. Тие откриле докази дека емоционалното здравје може да се подобри преку развивање на одредени вештини.    

Повеќе...

 

aids dayСветски ден на СИДА, декември 2015

Никој не може да стори се, но секој може да направи нешто. 

Да се здружиме

за да се бориме

за да се заштитиме

за да им подариме

на оние кои ги сакаме

здрава иднина.

Повеќе...

 

3dekemvri2015Глобалната оптовареност со болести: да се живее со инвалидитет

3-ти декември, 2015 година

Обединетите нации (UN) го одбележуваат Меѓународниот ден на лицата со инвалидитет на 3-ти декември, 2015 година.

Оваа година три теми се истакнати во агендата:

  Ö  да ги направиме градовите инклузивни за сите,

   Ö   да ги подобриме податоците и статистиките

  Ö  да ги вклучиме оние со невидлив инвалидитет во општеството и неговиот развој.


Повеќе...

 

ne vakc grip

“Не” за вакцинацијата против грип чини илјадници животи

Секој кој има над 65 години, секој со хроничен здравствен проблем,бремена жена или здравствен работник, треба да се вакцинира против грип секоја година.

Секоја година, близу 500,000 луѓе во светот умираат поради компликации од грип. Околу 10% од овие смртни случаи се во Европа. „Многу од овие животи би можеле да бидат спасени со едноставна постапка: примање на вакцина против грип“, вели д-р CarolineBrown, Менаџер на програмата за инфлуенца и други респираторни патогени микроорганизми во Европскиот регион на СЗО. „Годишно, најмалку 30 милиони луѓе во Европскиот регион на СЗО одлучуваат да се вакцинитаат против грип. Секој постар од 65 години, секој кој има хроничен здравствен проблем, бремените и здравствените работници треба да се еден од нив.“

Повеќе...

 
Октомври 2017
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите Како да се одвикнете од цигарите во Македонија, интервју со д-р Симоновска Комуникација со медиумите     повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите Пушачите тешко се откажуваат од цигари, фалат кампањи за подигање на свеста Комуникација со медиумите     повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите Докторите: Цигарите најголем непријател на здравјето Комуникација со медиумите     повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите 39-годишник се откажал од цигари по само шест посети на советувалиштето Комуникација со медиумите     повеќе...
Здравствена едукација окт/дек 2015г Здравствена едукација окт/дек 2015г Во четвртиот квартал на 2015 година, Отсекот за промоција на здравјето спроведе активности за здравствената едукација на населението на подр... повеќе...
Здравствена едукација јули/септ 2015г Здравствена едукација јули/септ 2015г Здравствена едукација спроведена од отсекот за здравствено воспитание, промоција на здравјето, на подрачјето што го покрива Центарот за јавн... повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите Лекарите и сестрите не се откажуваат од цигарите по никоја цена Комуникација со медиумите     повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите СЗО бара цигарите да поскапат уште повеќе Комуникација со медиумите     повеќе...
Здравствена едукација, втор квартал 2015 Здравствена едукација, втор квартал 2015 Здравствена едукација спроведена на подрачјето што го покрива Центарот за јавно здравје Скопје од Отсекот за здравствено воспитание (промоци... повеќе...
Обука за превенција на ХИВ Обука за превенција на ХИВ Двајца претставници, д-р Мелек Осман, доктор по медицина и Бајруш Исламовски, виш социјален работник, од Одделението за социјална медицина в... повеќе...
Здравствена едукација, јануари-март 2015 Здравствена едукација, јануари-март 2015 Здравствена едукација спроведенa на територијата на ЦЈЗ Скопје од Одделението за социјална медицина, Отсек за промоција на здравјето во пери... повеќе...
6 март 2015 6 март 2015 Национална конференција „Јакнење на жените – јакнење на човештвото, претставете си!“ 6 март 2015 повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите Пушачите незаинтересирани за советувалиштата за откажување од цигари Комуникација со медиумите повеќе...
Здравствена едукација, декември  2014 година Здравствена едукација, декември 2014 година Во месец декември, Центарот за јавно здравје-Скопје согласно Планот за работа на Центарот за јавно здравје-Скопје и Националната годишна про... повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите СЛАБ ИНТЕРЕС ЗА СОВЕТУВАЛИШТАТА ПРОТИВ ПУШЕЊЕТО ОД ЗДРАВЈЕТО СЕ ОТКАЖУВААТ, АМА НЕ И ОД ЦИГАРИТЕ Комуникација со медиумите ... повеќе...
Работна средба за советувачи од Советувалишта за ДДСТ, Скопје, 19 декември 2014 Работна средба за советувачи од Советувалишта за ДДСТ, Скопје, 19 декември 2014 Работна средба за советувачи од Советувалишта за ДДСТ, Скопје, 19 декември 2014 Институтот за јавно здравје на Република Македонија орг... повеќе...
Здравствена едукација, ноември  2014 година Здравствена едукација, ноември 2014 година Здравствена едукација, ноември  2014 година  Во месец ноември, Центарот за јавно здравје Скопје  согласно планот за работа на ЦЈЗ Скопје и ... повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите МЛАДИТЕ И ПУШЕЊЕТО: Го надминавме светскиот просек Во меѓународни рамки, 22 отсто од младите од 14 до 24 години се со цигара в рака. Кај на... повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите Загадувањето на воздухот и пушењето се неспоредливи Хемискиот состав на аерозагадувањето и тој на цигарите се различни, но најголемиот бр... повеќе...
Здравствена едукација, октомври  2014 година Здравствена едукација, октомври 2014 година Центарот за јавно здравје Скопје,согласно планот за работа,во месец октомври продолжи со здравствена едукација на учениците во основните учи... повеќе...
Здравствена едукација, септември  2014 година Здравствена едукација, септември 2014 година Одделението за социјална медицина - Отсек за здравствено воспитание, продолжи и во месец септември со здравствена промоција и едукација на н... повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите Се зголемува бројот на абортуси кај помлади од 20 години и кај малолетнички во земјата и покрај едукацијата што се спроведува во основните и... повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите Пет девојчиња на возраст од само 14 години се породиле во 2013 година во скопските гинеколошки клиники и болници. Децата што родиле деца жив... повеќе...
Комуникација со медиумите-СОП Комуникација со медиумите-СОП СОВЕТУВАЛИШТЕ ПРОТИВ ПУШЕЊЕ: Тешко ги убедуваме лекарите да се откажат Од Центарот за јавно здравје, каде што се спроведуваат советувањата,... повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите Дали повисоката цена на цигарите ќе придонесе за нивно откажување?! Комуникација со медиумите повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите ЛЕКАР СОВЕТУВА ПАЦИЕНТ: ЈАС ПУШАМ, АМА ТИ НЕМОЈ Комуникација со медиумите повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите ОТКАЖУВАЊЕ ОД ПУШЕЊЕ: Индивидуална терапија според профилот на пушач На секој човек кога ќе му ги претставите работите преку личен пример... повеќе...
Здравствена едукација, јуни  2014 година Здравствена едукација, јуни 2014 година Центарот за јавно здравје Скопје согласно кварталниот план за работата на отсекот за здравствено воспитание продолжува со здравствена едукац... повеќе...
Здравствена едукација, мај  2014 година Здравствена едукација, мај 2014 година Во месец мај оваа година се одржани вкупно 204 едукативни предавања со опфат на 3096 лица - деца од предучилишна возраст, ученици во основ... повеќе...
КОНТИНУИРАНА МЕДИЦИНСКА ЕДУКАЦИЈА на персоналот во Отсекот за здравствено воспитание на Одделението за социјална медицина КОНТИНУИРАНА МЕДИЦИНСКА ЕДУКАЦИЈА на персоналот во Отсекот за здравствено воспитание на Одделението за социјална медицина Институтот за епидемиологија и биостатистика со медицинска информатика при Медицинскиот факултет во ... повеќе...
Благодарница, мај 2014 година Благодарница, мај 2014 година .  Одделението за социјална медицина со оваа Благодарница која во месец мај 2014 година му е врачена на здравствениот едукатор ... повеќе...
Здравствена едукација, април 2014 година Здравствена едукација, април 2014 година Во месец април, Центарот за јавно Здравје-Скопје, преку Отсекот за здравствено воспитание, продолжи со здравствена едукација за чување и уна... повеќе...
Здравствена едукација, март 2014 година Здравствена едукација, март 2014 година Во месец март, активностите на Отсекот за здравствено воспитание беа насочени кон одржување на едукативни предавања на предучилишни деца и н... повеќе...
Здравствена едукација, февруари 2014 година Здравствена едукација, февруари 2014 година Во месец февруари, отсекот за здравствено воспитание продолжи со здравствена едукација за чување и унапредување на здрвјето на децата.  ... повеќе...
Здравствена едукација, јануари 2014 година Здравствена едукација, јануари 2014 година Со почетокот на второто полугодие од учебната 2013/2014 година продолжи здравствената едукацијa за чување и унапредување на здравјето на дец... повеќе...

Здравствен календар

Превентивни програми

pdf

Закони во областа на здравството

pdf

Конвенции и Повелби

pdf