Македонски (Macedonian)Shqip (Albanian)English (United Kingdom)

sida

Sovetuv SZR

Sovetuv SZR

MZZ
FZOM
DZS
szo
ijz
LOGO LKM

Посетеност


Денешни посети:47
Посети (овој месец):2615
Посети (оваа година):28689
Посети (вкупно):119381

Повратни информации

Почитувани,

Многу ќе ни помогнете во намерата да бидеме подобри и поефикасни во нашето работење доколку Вашите коментари, сугестии и приговори ги напишете во обрасците подолу (Приговор и Анкетен лист) и истите испратете ги на следнава Е-Mail Адреса: info@cph.mk

word-icon-256x256word-icon-256x256

Известување

word-icon-256x256

18Noem1 18Noem2 18Noem3

 

Светски ден на хроничната опструктивна белодробна болест,18-ти ноември 2015

Светскиот ден на хроничната опструктивна белодробна болест (ХОББ) е настан организиран од Глобалната иницијатива за хронична обструктивна белодробна болест (ГОББ) со цел да се подигне свеста и да се подобри грижата за лицата со ХОББ во светот.

 

Светскиот ден на ХОББ 2015, е на тема „Не е премногу доцна“.

Повеќе...

 
od zeni1 

 

 Здравјето на жените


 Основни факти

 

Ö    Во светот, жените живеат просечно четири години подолго од мажите.

Ö    Во 2011 година, очекуваното траење на животот при раѓањето кај жените е подолго од 80 години во 46 земји, но во земјите од Афричкиот регион на  СЗО е само 58 години.

Ö    Девојчињата многу поверојатно од момчињата трпат сексуална злоупотреба.

Ö    Повредите од сообраќајот се водечката причина за смрт меѓу адолесцентките во земјите со висок доход и во земјите со повисоко-среден доход. 

Ö    Скоро сите (99%) од приближно 287 000 случаи на смртност на родилките секоја година се случуваат во земјите во развој. 

Ö    Глобално, кардиоваскуларните болести (пред сé болестите на срцето и цереброваскуларните болести), за кои често се мисли дека се „машки“ проблем, се убиец број еден на жените.

Ö    Ракот на дојката е водечкиот убиец кај ракот распространет меѓу жените на возраст од 20-59 години.

 

Повеќе...

 

"Известување за Вакцинација против сезонски грип"

Од 15.10.2015 година, во просториите на ЈЗУ Центарот за Јавно Здравје - Скопје е отпочната  вакцинација на населението против сезонски  Грип - 2015/2016.

За потребите на населението обезбедени се 5500 дози на вакцина.

Вакцинацијата  се врши  на вториот кат во Одделението за Епидемиологија.

Цената на поединачна доза изнесува 400,00 ден. 

Работно време од 08:00 – 15:00 часот секој работен ден.

Од 15.10.2015 до 13.11.2015 година, во просториите на ЈЗУ Центар за Јавно Здравје – Скопје вакцинирани се 4.200 лица против сезонски Грип – 2015/2016.
За додатни информации ве молиме јавете се во Одделението за епидемиологија при ЈЗУ Центарот за Јавно Здравје - Скопје.

Контакт тел: 3298 667 

 

ment zdr1

10-ти ОКТОМВРИ, СВЕТСКИ ДЕН НА МЕНТАЛНОТО ЗДРАВЈЕ 2015 : ДОСТОИНСТВО И МЕНТАЛНО ЗДРАВЈЕ

Член 1 од Универзалната декларација за човекови права потврдува дека:

“Сите луѓе се раѓаат еднакви по достоинство и права”

Преамбулата на Конвенцијата на ОН за правата на лицата со попреченост вели дека:

“... дискриминацијата на било кое лице врз основа на инвалидност е повреда на интегралното достоинство и на вредноста  на човековата личност.”

Повеќе...

 

mladite sex zdr

МЛАДИТЕ И СЕКСУАЛНОТО ЗДРАВЈЕ:

КОН ПОДОБРЕНИ СТАНДАРДИ ЗА СЕКСУАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ ВО ЕВРОПА

симпозиум во Брисел на 21-ви октомври 2015

HeimoLaakkonen, директор на Регионалната канцеларија наUNFPAза Источна Европа и Централна Азија, вели:„Адолесцецијата е решавачка возраст за девојчињата и момчињата во целиот свет. Она што тие го искусуваат во текот на своите тинејџерски години го обликува правецот на нивниот живот и на животот на нивните семејства. Инвестициите во образованието и здравјето на адолесцентите се инвестиции од животно значење кои треба да имаат позитивни ефекти врз однесувањето и начинот на живеење во текот на нивниот цел живот.“

Повеќе...

 

stari lica1

МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА СТАРИТЕ ЛИЦА

1-ви октомври

Се проценува дека до 2050-та година бројот на лица постари од 60 години ќе се удвои. „Денес, за прв пат во историјата, повеќето луѓе можат да очекуваат да ги живеат своите шеесети години па и повеќе. Последиците врз здравјето во целост, врз здравствените системи, врз работната сила и врз буџетите на земјите, се длабоки.“- вели Д-р Маргарет Чен, генерален директор на СЗО.

Повеќе...

 

29sept

ЗДРАВ ИЗБОР ВО КОРИСТ НА СРЦЕТО ЗА СИТЕ И СЕКАДЕ

29-ТИ СЕПТЕМВРИ

СВЕТСКИ ДЕН НА СРЦЕТО

ВО СРЦЕТО НА ЗДРАВЈЕТО

Факти за болестите на срцето

  • Болестите на срцето се водечка причина за смрт и кај мажите и кај жените. Повеќе од половината од смртните случаи поради болест на срцето во 2009-та година биле кај мажите.

Повеќе...

 
Октомври 2017
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите Како да се одвикнете од цигарите во Македонија, интервју со д-р Симоновска Комуникација со медиумите     повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите Пушачите тешко се откажуваат од цигари, фалат кампањи за подигање на свеста Комуникација со медиумите     повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите Докторите: Цигарите најголем непријател на здравјето Комуникација со медиумите     повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите 39-годишник се откажал од цигари по само шест посети на советувалиштето Комуникација со медиумите     повеќе...
Здравствена едукација окт/дек 2015г Здравствена едукација окт/дек 2015г Во четвртиот квартал на 2015 година, Отсекот за промоција на здравјето спроведе активности за здравствената едукација на населението на подр... повеќе...
Здравствена едукација јули/септ 2015г Здравствена едукација јули/септ 2015г Здравствена едукација спроведена од отсекот за здравствено воспитание, промоција на здравјето, на подрачјето што го покрива Центарот за јавн... повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите Лекарите и сестрите не се откажуваат од цигарите по никоја цена Комуникација со медиумите     повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите СЗО бара цигарите да поскапат уште повеќе Комуникација со медиумите     повеќе...
Здравствена едукација, втор квартал 2015 Здравствена едукација, втор квартал 2015 Здравствена едукација спроведена на подрачјето што го покрива Центарот за јавно здравје Скопје од Отсекот за здравствено воспитание (промоци... повеќе...
Обука за превенција на ХИВ Обука за превенција на ХИВ Двајца претставници, д-р Мелек Осман, доктор по медицина и Бајруш Исламовски, виш социјален работник, од Одделението за социјална медицина в... повеќе...
Здравствена едукација, јануари-март 2015 Здравствена едукација, јануари-март 2015 Здравствена едукација спроведенa на територијата на ЦЈЗ Скопје од Одделението за социјална медицина, Отсек за промоција на здравјето во пери... повеќе...
6 март 2015 6 март 2015 Национална конференција „Јакнење на жените – јакнење на човештвото, претставете си!“ 6 март 2015 повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите Пушачите незаинтересирани за советувалиштата за откажување од цигари Комуникација со медиумите повеќе...
Здравствена едукација, декември  2014 година Здравствена едукација, декември 2014 година Во месец декември, Центарот за јавно здравје-Скопје согласно Планот за работа на Центарот за јавно здравје-Скопје и Националната годишна про... повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите СЛАБ ИНТЕРЕС ЗА СОВЕТУВАЛИШТАТА ПРОТИВ ПУШЕЊЕТО ОД ЗДРАВЈЕТО СЕ ОТКАЖУВААТ, АМА НЕ И ОД ЦИГАРИТЕ Комуникација со медиумите ... повеќе...
Работна средба за советувачи од Советувалишта за ДДСТ, Скопје, 19 декември 2014 Работна средба за советувачи од Советувалишта за ДДСТ, Скопје, 19 декември 2014 Работна средба за советувачи од Советувалишта за ДДСТ, Скопје, 19 декември 2014 Институтот за јавно здравје на Република Македонија орг... повеќе...
Здравствена едукација, ноември  2014 година Здравствена едукација, ноември 2014 година Здравствена едукација, ноември  2014 година  Во месец ноември, Центарот за јавно здравје Скопје  согласно планот за работа на ЦЈЗ Скопје и ... повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите МЛАДИТЕ И ПУШЕЊЕТО: Го надминавме светскиот просек Во меѓународни рамки, 22 отсто од младите од 14 до 24 години се со цигара в рака. Кај на... повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите Загадувањето на воздухот и пушењето се неспоредливи Хемискиот состав на аерозагадувањето и тој на цигарите се различни, но најголемиот бр... повеќе...
Здравствена едукација, октомври  2014 година Здравствена едукација, октомври 2014 година Центарот за јавно здравје Скопје,согласно планот за работа,во месец октомври продолжи со здравствена едукација на учениците во основните учи... повеќе...
Здравствена едукација, септември  2014 година Здравствена едукација, септември 2014 година Одделението за социјална медицина - Отсек за здравствено воспитание, продолжи и во месец септември со здравствена промоција и едукација на н... повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите Се зголемува бројот на абортуси кај помлади од 20 години и кај малолетнички во земјата и покрај едукацијата што се спроведува во основните и... повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите Пет девојчиња на возраст од само 14 години се породиле во 2013 година во скопските гинеколошки клиники и болници. Децата што родиле деца жив... повеќе...
Комуникација со медиумите-СОП Комуникација со медиумите-СОП СОВЕТУВАЛИШТЕ ПРОТИВ ПУШЕЊЕ: Тешко ги убедуваме лекарите да се откажат Од Центарот за јавно здравје, каде што се спроведуваат советувањата,... повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите Дали повисоката цена на цигарите ќе придонесе за нивно откажување?! Комуникација со медиумите повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите ЛЕКАР СОВЕТУВА ПАЦИЕНТ: ЈАС ПУШАМ, АМА ТИ НЕМОЈ Комуникација со медиумите повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите ОТКАЖУВАЊЕ ОД ПУШЕЊЕ: Индивидуална терапија според профилот на пушач На секој човек кога ќе му ги претставите работите преку личен пример... повеќе...
Здравствена едукација, јуни  2014 година Здравствена едукација, јуни 2014 година Центарот за јавно здравје Скопје согласно кварталниот план за работата на отсекот за здравствено воспитание продолжува со здравствена едукац... повеќе...
Здравствена едукација, мај  2014 година Здравствена едукација, мај 2014 година Во месец мај оваа година се одржани вкупно 204 едукативни предавања со опфат на 3096 лица - деца од предучилишна возраст, ученици во основ... повеќе...
КОНТИНУИРАНА МЕДИЦИНСКА ЕДУКАЦИЈА на персоналот во Отсекот за здравствено воспитание на Одделението за социјална медицина КОНТИНУИРАНА МЕДИЦИНСКА ЕДУКАЦИЈА на персоналот во Отсекот за здравствено воспитание на Одделението за социјална медицина Институтот за епидемиологија и биостатистика со медицинска информатика при Медицинскиот факултет во ... повеќе...
Благодарница, мај 2014 година Благодарница, мај 2014 година .  Одделението за социјална медицина со оваа Благодарница која во месец мај 2014 година му е врачена на здравствениот едукатор ... повеќе...
Здравствена едукација, април 2014 година Здравствена едукација, април 2014 година Во месец април, Центарот за јавно Здравје-Скопје, преку Отсекот за здравствено воспитание, продолжи со здравствена едукација за чување и уна... повеќе...
Здравствена едукација, март 2014 година Здравствена едукација, март 2014 година Во месец март, активностите на Отсекот за здравствено воспитание беа насочени кон одржување на едукативни предавања на предучилишни деца и н... повеќе...
Здравствена едукација, февруари 2014 година Здравствена едукација, февруари 2014 година Во месец февруари, отсекот за здравствено воспитание продолжи со здравствена едукација за чување и унапредување на здрвјето на децата.  ... повеќе...
Здравствена едукација, јануари 2014 година Здравствена едукација, јануари 2014 година Со почетокот на второто полугодие од учебната 2013/2014 година продолжи здравствената едукацијa за чување и унапредување на здравјето на дец... повеќе...

Здравствен календар

Превентивни програми

pdf

Закони во областа на здравството

pdf

Конвенции и Повелби

pdf