Македонски (Macedonian)Shqip (Albanian)English (United Kingdom)

sida

Sovetuv SZR

Sovetuv SZR

MZZ
FZOM
DZS
szo
ijz
LOGO LKM

Посетеност


Денешни посети:6
Посети (овој месец):1083
Посети (оваа година):34503
Посети (вкупно):125195

Повратни информации

Почитувани,

Многу ќе ни помогнете во намерата да бидеме подобри и поефикасни во нашето работење доколку Вашите коментари, сугестии и приговори ги напишете во обрасците подолу (Приговор и Анкетен лист) и истите испратете ги на следнава Е-Mail Адреса: info@cph.mk

word-icon-256x256word-icon-256x256

Известување

word-icon-256x256

duhan1

Светски ден против пушењето

Светскиот ден против пушењето е креиран од земјите членки на Светската здравствена организација во 1987 година, за да се привлече вниманието во светот на епидемијата предизвикана од користење на тутун и на смртноста и заболеноста кои тутунот ги предизвикува, а кои може да се спречат.  

Повеќе...

 

astma1

3-ти мај 2016 година, Светски ден на астмата

>Можете Да Ја Контролирате Вашата Астма<

Светскиот ден на астмата е иницијатива започната во 1988 година од страна на GlobalInitiativeforAsthma (GINA), организација која ги поставува медицинските основни напатствија за контрола на болеста. Секоја година се избира тема која ја подига свеста за причините и ефектите од оваа бронхијална состојба која влијае врз близу 235 милиони луѓе ширум светот.

Повеќе...

 

mentalnoM

 

„Менталното здравје е еден од најголемите јавноздравствени приоритети во Европската Унија (ЕУ). Според податоците од последната студија за Глобалната оптовареност со болести, менталните растројства претставуваат 22%, речиси една четвртина од оптовареноста со болести во ЕУ. Тие ги спречуваат луѓето да уживаат во здравјето и во квалитетот на живеењето и да го реализираат својот целосен потенцијал во работата, образованието и социјалниот живот. Тие наметнуваат сé поголем товар врз системите за здравствена и социјална заштита и врз економијата.“

                                                             JohnF. Ryan, в.д. директор за Јавно здравје,  

                                                         Европска Комисија, Јануари 2016 година


Повеќе...

 

debelina

Дебелината и прекумерната телесна тежина

Клучни факти:

 • Дебелината во светот е повеќе од двојно зголемена од 1980 година;
 • Во 2014 година, повеќе од 1,9 милијарди возрасни, постари од 18 години, се со прекумерна телесна тежина. Од нив 600 милиони се дебели;
 • 39% од зрелата популација на возраст над 18 години, се со прекумерна телесна тежина, а 13% се дебели, во 2014 година;
 • Повеќето од светското население живее во земји каде прекумерната телесна тежина и дебелината убиваат повеќе луѓе отколку малнутрицијата;
 • 42 милиони деца помали од 5 години, се со прекумерна телесна тежина или се дебели, во 2013 година;
 • Дебелината може да се спречи.

Повеќе...

 

sv den zdr 2016

Светски ден на здравјето 2016: Победи го дијабетот

Остани супер - Следи го медицинскиот совет - Храни се здраво

Главна цел на кампањата на Светскиот ден на здравјето 2016, е да се зголеми свеста за порастот на дијабетот, за тешкото оптоварување и последиците кои дијабетот ги создава, особено во земјите со низок и среден доход; и да се отпочне со сет на специфични, ефективни и достапни активности за да му се спротивставиме на дијабетот. Тие активности треба да вклучуваат чекори за спречување на дијабетот, за негово дијагностицирање, лечење и нега на лицата со дијабет.

Повеќе...

 

pzz

АНАЛИЗАТА НА УТВРДЕНИОТ МОРБИДИТЕТ ВО ПРИМАРНАТА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА (ПЗЗ) ВО СКОПСКИОТ РЕГИОН ЗА ПЕРИОДОТ ОД 2012-2014 ГОДИНА ДАВА ЦЕЛОСЕН УВИД НА ЗДРАВСТВЕНАТА СОСТОЈБА НА НАСЕЛЕНИЕТО НА ОВОЈ ПРОСТОР.

Податоците зборуваат за квалитативно и квантитативно подобрување во доставувањето на извештаи до нашиот Центар во означениот период.

Утврдeниот морбидитет во примарната здравствена заштита овозможува:

ü  следење на промените во здравјето на населението,

ü  идентификување на приоритетните здравствени проблеми,

ü  утврдување на дистрибуцијата на заболеноста кај различни возрасни групи на население,

ü  преиспитување на здравствената политика и актуелната стратегија за здравствена заштита во државата,

ü  унапредување на менаџирањето во здравството, со крајна цел

ü  чување и унапредување на здравјето на вкупното население.

Повеќе...

 

zika

Зика – вирусна инфекција 

ЗИКА – вирусна инфекција е заболување предизвикано од ЗИКА вирус кој најчесто го пренесуваат комарци од родот АЕДЕС кои исто така го пренесуваат и вирусот на Денга треска, Чикунгуња и Жолта треска. Вирусот воглавно циркулира на територија на Африка и Азија но во 2015 год. за прв пат се регистрирани епидемии и на територија на Јужна Америка .Вирусот исто така може да се пренесе и во тек на бременоста од мајката на плодот( со можни компликации по плодот), преку сексуален контакт а постои потенцијална опасност за пренос и преку трансфузија.

Повеќе...

 
Декември 2017
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
УПОТРЕБА НА ПСИХОАКТИВНИ СУБСТАНЦИ ПОМЕЃУ ОПШТАТА ПОПУЛАЦИЈА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, 2017 УПОТРЕБА НА ПСИХОАКТИВНИ СУБСТАНЦИ ПОМЕЃУ ОПШТАТА ПОПУЛАЦИЈА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, 2017 Прес конференција Промоција на извештај од истражување, УПОТРЕБА НА ПСИХОАКТИВНИ СУБСТАНЦИ ПОМЕЃУ ОПШТАТА ПОПУЛАЦИЈА ВО РЕПУБЛИК... повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите Како да се одвикнете од цигарите во Македонија, интервју со д-р Симоновска Комуникација со медиумите     повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите Пушачите тешко се откажуваат од цигари, фалат кампањи за подигање на свеста Комуникација со медиумите     повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите Докторите: Цигарите најголем непријател на здравјето Комуникација со медиумите     повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите 39-годишник се откажал од цигари по само шест посети на советувалиштето Комуникација со медиумите     повеќе...
Здравствена едукација окт/дек 2015г Здравствена едукација окт/дек 2015г Во четвртиот квартал на 2015 година, Отсекот за промоција на здравјето спроведе активности за здравствената едукација на населението на подр... повеќе...
Здравствена едукација јули/септ 2015г Здравствена едукација јули/септ 2015г Здравствена едукација спроведена од отсекот за здравствено воспитание, промоција на здравјето, на подрачјето што го покрива Центарот за јавн... повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите Лекарите и сестрите не се откажуваат од цигарите по никоја цена Комуникација со медиумите     повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите СЗО бара цигарите да поскапат уште повеќе Комуникација со медиумите     повеќе...
Здравствена едукација, втор квартал 2015 Здравствена едукација, втор квартал 2015 Здравствена едукација спроведена на подрачјето што го покрива Центарот за јавно здравје Скопје од Отсекот за здравствено воспитание (промоци... повеќе...
Обука за превенција на ХИВ Обука за превенција на ХИВ Двајца претставници, д-р Мелек Осман, доктор по медицина и Бајруш Исламовски, виш социјален работник, од Одделението за социјална медицина в... повеќе...
Здравствена едукација, јануари-март 2015 Здравствена едукација, јануари-март 2015 Здравствена едукација спроведенa на територијата на ЦЈЗ Скопје од Одделението за социјална медицина, Отсек за промоција на здравјето во пери... повеќе...
6 март 2015 6 март 2015 Национална конференција „Јакнење на жените – јакнење на човештвото, претставете си!“ 6 март 2015 повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите Пушачите незаинтересирани за советувалиштата за откажување од цигари Комуникација со медиумите повеќе...
Здравствена едукација, декември 2014 година Здравствена едукација, декември 2014 година Во месец декември, Центарот за јавно здравје-Скопје согласно Планот за работа на Центарот за јавно здравје-Скопје и Националната годишна про... повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите СЛАБ ИНТЕРЕС ЗА СОВЕТУВАЛИШТАТА ПРОТИВ ПУШЕЊЕТО ОД ЗДРАВЈЕТО СЕ ОТКАЖУВААТ, АМА НЕ И ОД ЦИГАРИТЕ Комуникација со медиумите ... повеќе...
Работна средба за советувачи од Советувалишта за ДДСТ, Скопје, 19 декември 2014 Работна средба за советувачи од Советувалишта за ДДСТ, Скопје, 19 декември 2014 Работна средба за советувачи од Советувалишта за ДДСТ, Скопје, 19 декември 2014 Институтот за јавно здравје на Република Македонија орг... повеќе...
Здравствена едукација, ноември 2014 година Здравствена едукација, ноември 2014 година Здравствена едукација, ноември  2014 година  Во месец ноември, Центарот за јавно здравје Скопје  согласно планот за работа на ЦЈЗ Скопје и ... повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите МЛАДИТЕ И ПУШЕЊЕТО: Го надминавме светскиот просек Во меѓународни рамки, 22 отсто од младите од 14 до 24 години се со цигара в рака. Кај на... повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите Загадувањето на воздухот и пушењето се неспоредливи Хемискиот состав на аерозагадувањето и тој на цигарите се различни, но најголемиот бр... повеќе...
Здравствена едукација, октомври 2014 година Здравствена едукација, октомври 2014 година Центарот за јавно здравје Скопје,согласно планот за работа,во месец октомври продолжи со здравствена едукација на учениците во основните учи... повеќе...
Здравствена едукација, септември 2014 година Здравствена едукација, септември 2014 година Одделението за социјална медицина - Отсек за здравствено воспитание, продолжи и во месец септември со здравствена промоција и едукација на н... повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите Се зголемува бројот на абортуси кај помлади од 20 години и кај малолетнички во земјата и покрај едукацијата што се спроведува во основните и... повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите Пет девојчиња на возраст од само 14 години се породиле во 2013 година во скопските гинеколошки клиники и болници. Децата што родиле деца жив... повеќе...
Комуникација со медиумите-СОП Комуникација со медиумите-СОП СОВЕТУВАЛИШТЕ ПРОТИВ ПУШЕЊЕ: Тешко ги убедуваме лекарите да се откажат Од Центарот за јавно здравје, каде што се спроведуваат советувањата,... повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите Дали повисоката цена на цигарите ќе придонесе за нивно откажување?! Комуникација со медиумите повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите ЛЕКАР СОВЕТУВА ПАЦИЕНТ: ЈАС ПУШАМ, АМА ТИ НЕМОЈ Комуникација со медиумите повеќе...
Комуникација со медиумите Комуникација со медиумите ОТКАЖУВАЊЕ ОД ПУШЕЊЕ: Индивидуална терапија според профилот на пушач На секој човек кога ќе му ги претставите работите преку личен пример... повеќе...
Здравствена едукација, јуни 2014 година Здравствена едукација, јуни 2014 година Центарот за јавно здравје Скопје согласно кварталниот план за работата на отсекот за здравствено воспитание продолжува со здравствена едукац... повеќе...
Здравствена едукација, мај 2014 година Здравствена едукација, мај 2014 година Во месец мај оваа година се одржани вкупно 204 едукативни предавања со опфат на 3096 лица - деца од предучилишна возраст, ученици во основ... повеќе...
КОНТИНУИРАНА МЕДИЦИНСКА ЕДУКАЦИЈА на персоналот во Отсекот за здравствено воспитание на Одделението за социјална медицина КОНТИНУИРАНА МЕДИЦИНСКА ЕДУКАЦИЈА на персоналот во Отсекот за здравствено воспитание на Одделението за социјална медицина Институтот за епидемиологија и биостатистика со медицинска информатика при Медицинскиот факултет во ... повеќе...
Благодарница, мај 2014 година Благодарница, мај 2014 година .  Одделението за социјална медицина со оваа Благодарница која во месец мај 2014 година му е врачена на здравствениот едукатор ... повеќе...
Здравствена едукација, април 2014 година Здравствена едукација, април 2014 година Во месец април, Центарот за јавно Здравје-Скопје, преку Отсекот за здравствено воспитание, продолжи со здравствена едукација за чување и уна... повеќе...
Здравствена едукација, март 2014 година Здравствена едукација, март 2014 година Во месец март, активностите на Отсекот за здравствено воспитание беа насочени кон одржување на едукативни предавања на предучилишни деца и н... повеќе...
Здравствена едукација, февруари 2014 година Здравствена едукација, февруари 2014 година Во месец февруари, отсекот за здравствено воспитание продолжи со здравствена едукација за чување и унапредување на здрвјето на децата.  ... повеќе...
Здравствена едукација, јануари 2014 година Здравствена едукација, јануари 2014 година Со почетокот на второто полугодие од учебната 2013/2014 година продолжи здравствената едукацијa за чување и унапредување на здравјето на дец... повеќе...

Здравствен календар

Превентивни програми

pdf

Закони во областа на здравството

pdf

Конвенции и Повелби

pdf